معرفی حوزه rwa و depin
Rwa چیست؟
دارایی های دنیای واقعی (RWA) دسته ای از توکن های رمزنگاری هستند که نشان دهنده دارایی های ملموسی هستند که خارج از طیف دیجیتال وجود دارند و به معنای ساده دارایی هایی هستند که ارتباط مستقیمی با دارایی های فیزیکی یا دنیای واقعی دارند دارایی هایی مانند املاک ، خودرو ، محصولات کشاورزی و … این توکن ها معمولا به عنوان نماینده های دیجیتالی از دارایی فیزیکی عمل میکند و میتوانند در صرافی ها معامله شوند
دارایی های مشهود ارائه شده توسط RWA ها اساسا دارایی هایی هستند که ارزش اساسی دارند و به طور جهانی تایید می شوند، به این معنی که ارزش و مالکیت این دارایی ها به طور گسترده پذیرفته شده و قابل درک است و آنها را برای معاملات، سرمایه گذاری ها و سایر عملیات مالی در سطح جهانی قابل دوام می کند. آنها اشیایی با ارزش اقتصادی هستند که متعلق به افراد یا شرکت ها هستند و انتظار می رود منافع اقتصادی آتی ایجاد کنند
ادغام این دارایی های ملموس شناخته شده جهانی در بلاک چین از طریق RWA یک نوآوری پیشگامانه است. از طریق توکنسازی، داراییهای ملموس را میتوان بهعنوان توکن در یک بلاک چین نشان داد، که این امکان را به آنها میدهد تا به راحتی و ایمن در پلتفرمهای دیجیتال خرید، فروش یا معامله شوند. این ادغام دارایی های سنتی با فناوری دیجیتال با هدف افزایش نقدینگی، دسترسی و شفافیت، بهبود تجربه برای خریداران و مالکان دارایی به طور یکسان است
فرآیند تبدیل ارزش و حق مالکیت مرتبط به یک دارایی یا ابزار خاص به توکن روی شبکه بلاکچین، شکاف بین داراییهای فیزیکی و دیجیتال یا بهعبارتدیگر، شکاف بین سیستم مالی سنتی (TradFi) و امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) را پر میکند.
Rwa چیکار میکند و چرا مفید است ؟
از آنجایی که دارایی های مشهود حاصل از امور مالی سنتی بخش قابل توجهی از کل ارزش مالی جهانی را تشکیل می دهند، باید به طور جدی در پرتفوی متنوع هر سرمایه گذار در نظر گرفته شوند. برای افرادی که در بیشتر با ارز های دیجیتال کار میکنند، ادغام ترکیبی از این دارایی های واقعی می تواند پورتفولیوی قوی تری ایجاد کند. متأسفانه، دسترسی به این دارایی های واقعی توسط عوامل بسیاری از جمله موانع ورود بالا، محدودیت های قانونی و جغرافیایی و مسائل نقدینگی محدود می شود.
دارایی های واقعی مانند املاک و کالاها اغلب به سرمایه گذاری اولیه قابل توجهی نیاز دارند، سرمایه گذاری در اوراق قرضه نیز مستلزم هزینه قابل توجهی است که مشارکت را عمدتاً به افراد ثروتمند محدود می کند. مقررات، حوزه های قضایی، و مکان های جغرافیایی نقش مهمی در دسترسی به دارایی ایفا می کنند. کشورهای مختلف مقررات متفاوتی در مورد مالکیت دارایی و سرمایه گذاری دارند که ممکن است مانع از سرمایه گذاری شرکت کنندگان بین المللی شود یا بدون کمک نهادی عملاً غیرممکن شود. باز هم، این معمولاً مستلزم آن است که افراد قبلاً مقدار مشخصی از سرمایه را داشته باشند.
در نهایت، دارایی هایی مانند املاک و مستغلات و کالاها به طور کلی فاقد نقدینگی فوری هستند. تبدیل این داراییها به پول نقد اغلب میتواند فرآیندی طولانی و پیچیده باشد و برای افرادی که اولویتهای بازه زمانی پایینتری دارند یا نیاز به خروج سریع از موقعیتها دارند، جذابیت کمتری دارد.
توکن های RWA راه حل های نوآورانه ای را برای این چالش های ذاتی دارایی های مالی ارائه می دهند. یکی از متحول کننده ترین مزایایی که آنها ارائه می دهند، توانایی کاهش موانع ورود است. این امکان را برای مردم فراهم می کنند تا توکن هایی را خریداری کنند که نشان دهنده بخشی از دارایی ها مانند املاک یا اوراق قرضه است. این رویکرد اساساً نیاز سرمایه اولیه را کاهش میدهد و باعث دسترسی افراد بیشتری به این دارایی ها میشود.
فراتر از این، ماهیت جهانی فناوری بلاک چین محدودیت های جغرافیایی و نظارتی را از بین می برد. این پلت فرمی را فراهم میکند که در آن داراییها، که قبلاً توسط مقررات منطقهای یا محدودیتهای قضایی به هم متصل شده بودند، در دسترس عموم قرار میگیرند. این دسترسی جهانی تضمین میکند که مردم از نقاط مختلف جهان میتوانند از فرصتهایی استفاده کنند که ممکن است در گذشته از آنها محروم شده باشند. علاوه بر این، طراحی مبادلات ارزهای دیجیتال، نقدینگی داراییهای غیرنقد واقعی را افزایش میدهد. مردم خود به سرعت و راحت میتوانند وارد معامله شوند یا از آن خارج شوند .
در نهایت، ماهیت توکن سازی در توانایی آن برای تقسیم دارایی های ملموس به واحدهای کوچکتر و قابل هضم نهفته است. این مکانیسم نه تنها دسترسی به سرمایه گذاری را دموکراتیک می کند، بلکه راه را برای چشم انداز متنوع تر و فراگیرتر از مالکیت دارایی هموار می کند. در اصل، توکنهای RWA پل ارتباطی دارایی های قدیمی با دارایی های جدید را ایجاد میکنند و زمینه بازی برابر در بازارهای مالی را ایجاد میکند.
نمونه های rwa کدام اند ؟
- اوراق قرضه و سهام شرکت ها
- املاک و مستغلات
- کلکسیون های هنری
- ماشین آلات
آیا استفاده از rwa محدودیت دارد؟
صعوبت در تأیید و اعتماد به داراییها: یکی از چالشهای اصلی استفاده از RWA در DeFi، اعتماد به داراییهای فیزیکی معادل آنها است. تأیید دقیق و قابل اعتماد برای اطمینان از وجود و ارزش داراییهای فیزیکی معادل، نیازمند مستندات مالی دقیق است. این میتواند نیازمند همکاری با موسسات خارجی و مستقل باشد و ممکن است هزینه بر و زمان بر باشد
پایداری و نوسانات قیمت: RWAها معمولاً با داراییهای فیزیکی معادل مرتبط هستند که میتوانند تحت تأثیر نوسانات بازار قرار بگیرند. این میتواند به نوسانات قیمت توکنهای RWA و در نتیجه عدم پایداری در معاملات DeFi منجر شود.
مسائل قانونی: استفاده از RWA در DeFi ممکن است با مسائل قانونی مرتبط با داراییهای فیزیکی موجود در کشورهای مختلف همراه باشد. هر کشور ممکن است قوانین و مقررات خاص خود را در مورد مالکیت، معامله و انتقال داراییهای فیزیکی داشته باشد که باید رعایت شوند.
مقدار قابل معامله: برای برخی RWAها، مقدار قابل معامله و موجود در بازار ممکن است محدود باشد. این میتواند منجر به کمبود نقدینگی و مشکلات در فرآیند اعتماد به داراییهای فیزیکی معادل آنها است.
کمبود الگوهای استاندارد: در حال حاضر، استانداردها و پروتکلهای کاری برای تعامل با RWA در DeFi هنوز به صورت کامل توسعه نیافتهاند. این میتواند منجر به عدم سازگاری بین پلتفرمهای مختلف DeFi و محدودیت در معامله و معتبرسازی RWAها و فروش در DeFi شود.
Depin چیست؟
عبارت DePIN مخفف Decentralized Physical Infrastructure Networks است که به «شبکههای زیرساخت فیزیکی غیرمتمرکز» ترجمه میشود؛ این شبکههای غیرمتمرکز در واقع نوعی از سیستمهای مبتنی بر بلاکچین هستند که با هدف توسعه زیرساختهای فیزیکی در صنایعی مانند امور مالی، حملونقل و انرژی ظاهر شدهاند و قادر به مقابله با موارد استفاده در دنیای واقعی هستند.
برای مثال، یک DePIN از وسایل نقلیه الکتریکی میتواند به یک سرویس اشتراکگذاری غیرمتمرکز خودرو یا یک سرویس تحویل تجاری تبدیل شود. یا می توانید از زیرساخت DePIN برای مدیریت یک شبکه غیرمتمرکز متشکل از تولیدکنندگان کوچک انرژی خورشیدی استفاده کنید. یک سرویس نقشه برداری غیرمتمرکز که در آن کاربران از تلفن های خود برای نقشه برداری از جهان استفاده می کنند امکانات عملا بی پایان هستند
تاریخچه به وجود آمدن depin؟
منشأ پیدایش فناوری دیپین به نوامبر 2021 برمیگردد که پروژه آیوتکسبرای اولین بار اقتصاد ناشی از رشد فناوری وب تری (Web 3) را ماشینفای نامید؛ سپس در نوامبر 2021، مؤسسه تحقیقات سرمایهگذاری در پلتفرم تحلیلی مساری اولین جایی بود که از عبارت DePIN برای اشاره به این مدل اقتصادی اشاره کرد.
در جولای 2022، مفهومی با عنوان شبکههای زیرساخت فیزیکی با طرح پاداش توکنی (Token Incentivized Physical Infrastructure Networks) یا TIPINs و در راستای اهداف دیپین معرفی شد؛ TIPIN شبکهای را توصیف میکند که از مشوقهای مبتنی بر توکن، به منظور ایجاد انگیزه در افراد برای مشارکت در آن استفاده میکند. سپس شبکه از زیرساختهای فیزیکی و سیستمهای سختافزاری تحت کنترل آنها بهره میبرد.
قابلیت های depin چیست؟
این قابلیت ها حیطه های متنوعی را دربرمیگیرد که به آن اشاره میکنیم
- پروتکل و اجماع
یکی از مواردی که بلاک چین را برای شبکههای غیرمتمرکز مناسب میکند، این است که پروتکلهایی را ایجاد کردهاند که بهطور خاص برای اداره شبکههای همتا به همتا طراحی شدهاند. این شامل مکانیسم اجماع، بخشی جدایی ناپذیر از هر پروتکل بلاک چین است که راهی را برای مشارکتکنندگان شبکه فراهم میکند تا در مورد وضعیت شبکه به روشی غیرقابل اعتماد به توافق برسند.
از آنجایی که DePIN از فناوری بلاک چین استفاده می کند، این مکانیسم ها به راحتی برای استفاده در دسترس هستند. بنابراین یک DePIN میتواند از آن ابزارها استفاده کند، بدون اینکه نیازی به ارائه روشهای خاص خود برای تعریف و مدیریت نقشهای شبکه، تعیین وضعیت شبکه و تسهیل همکاری بین کاربران باشد.
- توکنومیک و پخش توکن
مزیت دیگر پروتکل های بلاک چین این است که مکانیسم های داخلی برای تشویق و مشوق مشارکت و رفتار خوب دارند. یک شبکه بلاک چین معمولاً دارای یک رمزنگاری اختصاصی یا حداقل ابزاری برای ایجاد آسان آن در صورت نیاز است. بنابراین یک DePIN می تواند توکن خاص خود را داشته باشد که از آن برای صدور پاداش بر اساس مشارکت کاربر و مشارکت در شبکه استفاده می کند.
به همین دلیل، برای یک DePIN بسیار مهم است که مدل توکنومیک مناسبی داشته باشد که متناسب با نیازهای شبکه، مشخصات اعضای آن باشد. ساختار پاداش باید منصفانه و فریبنده باشد، بدون اینکه زیاده روی شود، که ممکن است پایداری شبکه را به خطر بیندازد.
- دسترسی و مقرون به صرفه بودن
ایجاد خدمات و برنامه های کاربردی آنلاین معمولاً نیاز به سرمایه گذاری اولیه قابل توجهی دارد – برای ایجاد زیرساخت های لازم برای پشتیبانی از محصول خود به تجهیزات، زمان و منابع نیاز دارید. DePINها از مدلهای زیرساخت جمعسپاری و همتا به همتا استفاده میکنند تا مرحله اولیه را بسیار قابل مدیریتتر کنند. علاوه بر این، آن شبکهها معمولاً باز و بدون مجوز هستند، به این معنی که هر کسی میتواند به آن بپیوندد و شروع به مشارکت کند.
مزایای استفاده از depin چیست؟
قیمتگذاری منصفانه
عملیات مقرون به صرفه
بدون نیاز به مجوز
ایجاد انگیزه
آیا استفاده از depin محدودیت و معایبی دارد؟
مرحله پذیرش: پیشرفت هر شبکه مبتنی بر دیپین، به تمایل سرمایه گذاران و ارائه دهندگان برای مشارکت در آن بستگی دارد. در این برهه از زمان، دیپین هنوز جدید است و تنها درصد کمی از صاحبان امکانات که علاقهمند به فناوری بلاکچین هستند، در حال حاضر به سیستمهای مبتنی بر دیپین جذب شدهاند. اگرچه احتمالاً در آینده به این تعداد از مشارکتکنندهها در دیپین اضافه شود، اما فعلا چالش مهمی برای دیپین محسوب میشود.
سختی تکنولوژیکی : درک دیپین به عنوان یک مفهوم برای اغلب افراد سخت است؛ از نظر علاقهمندانی که مایل به شرکت در این نوآوری هستند، جنبههای فنی میتواند بسیار چالشی و مبهم باشد. در نتیجه پروژهها در این زمینه نیاز به تلاش بیشتر در آموزش افراد در سطحهای مختلف و افزایش مهارتهای آنها دارند.
چجوری از طریق depin کسب درامد کنیم؟
نوآوری دیپین چنان گسترده است که در حوزههای مختلفی میتواند به بهره برداری برسد؛ بنابراین روشها و بُعدهای متنوعی برای کسب درآمد از سیستمهای زیرساخت فیزیکی غیرمتمرکز وجود دارد. در تمام روشهای کسب درآمد از هر سیستم دیپین، احتمالا یک توکن بومی تحت حاکمیتی در بلاکچین آن سیستم وجود دارد که برای پرداخت درآمدها و پاداشها استفاده میشود. برخی از فعالیتهایی که میتوان برای دریافت این نوع توکنها و کسب درآمد از نوآوری دیپین انجام داد، عبارتند از:
اشتراکگذاری پهنای باند اختصاصی خود
اجاره هارددیسک و فضای ذخیرهسازی در اختیار خود
تبدیلشدن به یک اعتبارسنج یا گره در یک شبکه دیپین
ارائه منابع فیزیکی مانند رایانهها و سختافزارها
راهاندازی یک پروتکل دیپین و پیشفروش توکنهای
دیدگاهتان را بنویسید