کال مارجین ( Margin call ) در فارکس
کال مارجین یکی از اصطلاحات رایج در بازار فارکس است که مطمینان هر کسی که در این بازار فعالیت دارد آن تجربه کرده و یا مفهوم آن را میداند .
برای دانستن معنی این کلمه و جزییات آن ابتدا باید با یک سری مفاهیم اولیه آشنایی داشته باشید .
- مارجین ( Margin )
- کال مارجین ( Margin call ) زبان ساده
- موجودی کل ( Balance )
- موجودی لحظه ای ( Equity )
- اهرم یا لوریج ( Levrage )
- مارجین آزاد ( Free Margin )
- مارجین لول ( Margin Level )
- سطح خروج ( Stop out level )
مارجین ( Margin )
اولین مفهومی که ما نیاز به دانستن آن داریم ، مفهوم مارجین است . در بازار هایی مانند فارکس که قابلیت معاملات اهرم دار وجود دارد میتوان به زبان ساده گفت ، مارجین مقدار پولی است که بروکر از شما گرفته و بعنوان وثیقه برای معاملات نزد خود نگه میدارد میگویند .
فرآیند معاملات اهرم دار اینگونه است که تمام مقدار حجمی که وارد معامله میشود ، دارایی ما نیست .
بروکر مقدار مارجین را از ما بعنوان وثیقه دریافت میکند و نگه میدارد و در مقابل اعتباری نسبت به لوریج و مارجین ما ، به ما میدهد تا با آن معامله کنیم .
برای مثال : فرض کنید شما مارجین 10 دلار دارید و اکانتی که استفاده میکنید نیز لوریج 100 است ، در حال حاضر شما 100 دلار اعتبار دارید که میتوانید وارد معامله کنید و این در حالی است که مارجین اکانت شما هنوز 10 دلار است.
همچنین باید توجه داشته باشید حداکثر میزانی که شما اجازه ضرر کردن دارید ، میزان مارجین شماست نه اعتبار شما !
کال مارجین ( Margin call ) زبان ساده
اتفاق رایجی است که در بازار ها و حساب هایی که در آن معاملات اهرم دار صورت میگیرد و در هر بازاری از ارز دیجیتال و فارکس گرفته تا بازار آتی بورس کالای ایران رخ میدهد .
زمانی که مقدار ضرر حساب معاملاتی زیاد شده و به مقدار مارجین حساب نزدیک میشود ، از سمت بروکر ایمیلی مبنی بر خطر کال مارجین به معامله گر و صاحب حساب فرستاده میشود و او را از خطری که حساب معاملاتی آن را تهدید میکند مطلع میسازد .
موجودی کل ( Balance )
این شاخصه در حساب معاملاتی نشان دهنده کل دارایی حساب است . توجه داشته باشید بالانس حساب از معاملات باز تاثیر نمیپذیرد و برای تغییر در آن باید تمامی معاملات باز ، بسته شوند تا تغییرات در آن اعمال شود .
اگر فرض کنیم شما معامله ای دارید که 50 دلار در سود است و بالانس حساب شما 500 دلار باشد ، تا زمانی که شما معامله باز خود را نبندید ، 50 دلار به بالانس حساب شما اضافه نخواهد شد !
موجودی لحظه ای ( Equity )
موجودی لحظه ای دقیقا مانند همان موجودی کل ( Balance ) است با این تفاوت که از معاملات باز تاثیر میپذیرد و موجودی حساب را بصورت لحظه ای به شما نمایش میدهد .
فرض کنید معامله ای که باز دارید 50 دلار در سود و بالانس حساب شما 500 دلار است ، آنگاه موجودی لحظه ای شما 550 دلار خواهد بود.
اهرم یا لوریج ( Levrage )
اهرم یا لوریج مانند ضریبی است که توسط بروکر بر مارجین حساب شما اعمال میشود باعث افزایش اعتبار شما میشود . یعنی اگر شما حسابی با مارجین 10 دلار و اهرم 100 داشته باشید ، مارجین حساب شما با ضریب 100 محاسبه میشود و قابلیت معامله کردن با حجم 1000 دلار را خواهید داشت .
مارجین ازاد ( Free margin )
همانطور که گفته شد معامله گر برای هر معامله باید مقداری از دارایی حساب را وارد معامله کند . حال که بخشی از حساب وارد معامله شده ، بخشی دیگر حساب که درگیر هیچ معامله ای نیست ، مارجین آزاد حساب گفته میشود .
برای مثال فرض کنید از 1000 دلار دارایی خود مقدار 200 دلار را وارد معامله ای کرده اید و 800 دلار آن بدون درگیری در معامله ای در حساب شما باقی مانده است ، به آن 800 دلار مارجین آزاد میگویند.
مارجین لول ( Margin Level )
مارجین لول نشان دهنده نسبت مارجین لحظه ای به مارجین درگیر در معاملات است و با درصد نشان داده میشود که با محاسبات بدست می آید .
مارجین لول شاخصه خوبی برای بروکر ها است تا متوجه شوند معامله گر مجاز به معامله است یا خیر.
سطح خروج ( Stop out level )
حساب با رسیدن به مرحله کال مارجین از بین نمی رود و فقط اجازه باز کردن معاملات جدید و اضافه کردن حجم به معاملات باز را از معامله گر میگیرد .
مرحله بعد از کال مارجین ، سطح خروج است . در این مرحله که حساب به مارجین لول میرسد و ضرر آن در حال افزایش است ، سطح خروج فعال میشود .
در این مرحله تمامی معاملات بصورت خودکار توسط بروکر بسته خواهند شد و موجودی حساب بسیار ناچیز یا صفر میشود که به این اتفاق در بازار ارز های دیجیتال و فارکس ، لیکویید شدن گفته میشود.
محاسبه و بررسی کال مارجین ( Margin call )
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد کال مارجین سطحی از مارجین لول است که در آن مارجین اکانت شما به خطر می افتد و شما هشدار های کال مارجین رو از بروکر خود دریافت میکنید و در ادامه اجازه ورود به معامله جدید از شما اخذ میشود .
محاسبه کال مارجین کار آنچنان سختی نیست و با فرمولی که با مارجین لول در ارتباط است میتوانید آن را محاسبه کنید .
برای محاسبه کال مارجین دقت کنید متوجه میشوید که مارجین لول شما اگر در حال افزایش باشد نشانه ای از سودده بودن معاملات شما است و اگر مارجین لول شما در حال کاهش باشد نشان دهنده ضررده بودن معاملات شماست و اگر این کاهش ادامه پیدا کند و به نقطه کال مارجین شما برسد ، بروکر از شما تقاضا میکند حساب معاملاتی خود را شارژ کنید و یا معاملات خود را ببندید تا از کال مارجین فاصله بگیرید.
حالا با یک مثال میخواهیم نحوه محاسبه کال مارجین را برای شما باز کنیم
فرض کنید شما یک حساب معاملاتی با مارجین 200 و بالانس 2000 دلار دارید و وارد معامله ی خرید با شده و 500 دلار از بالانس خود را درگیر معامله میکنید .
همچنان موجودی لحظه ای شما را که هر لحظه درحال تغییر است را همان 2000 دلار در نظر میگیریم ( برای سهولت در محاسبه )
حالا فرمول مارجین لول که (موجودی لحظه ای تقسیم بر مارجین ضرب در 100) است را عددگذاری کرده و مارجین لول را بدست می آوریم .
2000/200 * 100 = 1000%
1000 درصد مارجین لول فعلی حساب ماست .
حالا اگر فرض کنیم زمانی که مارجین لول به 200 درصد برسد حساب معاملاتی معامله گر کال مارجین میشود یعنی معاملات ضررده به قدری ادامه پیدا کنند که با کم شدن موجودی لحظه ای 1000درصد به 200 درصد برسد.
نکات مهم برای جلوگیری از بروز کال مارجین ( Margin call )
- کنترل کردن حجم معاملات
همیشه هنگام ورود به معاملات حجم خود را طوری تنظیم کنید که پس از وارد ضرر شدن ، منجر به کال مارجین شدن و از دست دادن حساب معاملاتی نشود.
- توجه ویژه به اهرم حساب و معاملات
هرچقدر اهرم حساب شما بالاتر باشد بیشتر در معرض کال مارجین شدن قرار میگیرید پس حتما باید به اهرم معاملاتی حساب خودت توجه ویژه ای داشته باشید تا سبب کال مارجین شدن شما نشود.
- کنترل ریسک معاملات
نسبت به حد ضرر معاملات خود حد ضرر را طوری تعیین کنید که اگر معامله وارد ضرر شد و حد ضرر شما لمس شد مقدار کم و قابل جبرانی از بالانس خود را ضرر بدهید .
سعی کنید این ریسک را از 0.25% تا نهایتا 5% نگه دارید و اجازه فراتر رفتن آن را ندهید .
- کنترل احساسات هنگام معامله
نباید اجازه دهید احساسات شما با افکار شما درگیر شده ، در تصمیمات شما تاثیر بگذارد و هیجانی عمل کنید و سبب افزایش دادن ریسک و حجم ورودی معاملات شما بشود .
- استفاده از حد ضرر
بدلیل اینکه تمامی معاملات در بازار فارکس بصورت cross انجام میشود ( بدین معنی که برخلافه ایزوله ، تمام بالانس حساب درگیر معامله میشود ) حتی کوچک ترین و کم ترین حجم معامله نیز میتواند منجر به کال مارجین شدن حساب معاملاتی شود .
شما با رعایت کردن و پایبندی به نکات و موارد فوق میتوانید تا حد قابل توجهی از کال مارجین شدن دوری کنید و سرمایه خود را از این خطر که تمامی معامله گران و حساب هایشان در این بازار را تهدید می کند در امان نگه دارید .
نکات مهم برای خروج از وضعیت کال مارجین ( Margin call )
- شارژ کردن حساب تا حد رسیدن به مارجین اولیه
با اینکار فاصله شما از کال مارجین شدن بیشتر میشود .
- بستن معاملات قبل از زیاد شدن ضرر و نزدیک شدن به نقطه کال مارجین
با بستن معاملات ، شما از بیشتر شدن ضرر جلوگیری میکنید و این حرکت سبب جلوگیری از نزدیک شدن به کال مارجین میشود.
دیدگاهتان را بنویسید