چرخه های بیتکوین: بولران بعدی چه زمانی اتفاق می افتد؟
بر اساس چرخه های گذشته بازار بیت کوین، می توان انتظار داشت که روند صعودی بعدی بازار رمزارزها پس از هاوینگ بیت کوین در سال 2024 آغاز شود و در اواسط سال 2025 به اوج خود برسد. با این حال، رمزارزها بسیار غیرقابل پیش بینی هستند، و هر حالتی در مورد تغییرات قیمتشان در آینده محتمل است.
کریپتو بازارهای گاوی و خرسی زیادی را پشت سر گذاشته و به جز موارد خیلی نادر تمام بازار هم جهت با قیمت بیتکوین صعود یا نزول را تجربه کردند. در حال حاضر، ما هنوز در بازار نزولی هستیم و قیمت اکثر رمزارزهای برتر به میزان قابل توجهی پایین تر از ATH خود در بولران گذشته قرار دارد.
بسیاری از سرمایهگذاران کریپتو به این فکر میکنند که بولران بعدی کریپتو چه زمانی اتفاق میافتد. برای اینکه بتوانیم زمان بولران بعدی کریپتو را حدس بزنیم، ابتدا باید به تاریخچه بازارهای صعودی و نزولی در حوزه کریپتو نگاه کنیم. تاکنون، لیدر بازار رمزارزها بیتکوین بوده و با قدرت رهبری بازار را به عهده داشته است، بنابراین بیایید توجه خود را بر روی تاریخچه چرخه های بیت کوین متمرکز کنیم.
با فرض تکرار تاریخ و پیروی بیتکوین از چرخهه های قبلی، انتظار خواهیم داشت که بولران جدید بیت کوین در سال 2024 شروع شده و قیمت افزایش پیدا کرده و در اواسط سال 2025 به اوج خود برسد. البته، باید به خاطر داشته باشیم که بیت کوین تنها حدود یک دهه است که وجود داشته است. بنابراین تعداد نمونه چرخههای بازار بیتکوین کم است و قطعا بیتکوین فارغ از قیمت و چرخه ها، در حال تثبیت خود و پخته شدن در دنیاست.
با مرور تاریخچه قیمت بیتکوین متوجه می شوید که چرخه های بیتکوین چهارساله هستند. یعنی حدود 4 سال طول می کشد تا بیت کوین پس از پایان یافتن چرخه قبلی ATH جدیدی در قیمتش ثبت کند. دوره های هاوینگ 4 ساله قطعا مهم ترین عامل در تعیین این بازه زمانی بوده است. همانطور که در چارت سالانه بیتکوین (چارت پایین) می توان مشاهده کرد، قیمت بعد از هر کندل قرمز یه کندل سبز کوتاه و سپس دو کندل سبز بلندتر بسته که در حال حاضر نیز این الگو با کندل سال 2023 در حال تکرار شدن است.
چه چیزی به رشد ارز دیجیتال بعدی کمک می کند؟
فضای رمز ارزها و بلاک چین با سرعت زیادی در حال تکامل است و پیشبینی اینکه در ماههای آینده چه اتفاقی خواهد افتاد، بسیار دشوار است، چه برسد به سالها یا دهههای بعدی. با این حال، ما میتوانیم برخی از عواملی که میتوانند به شکلگیری یک روند صعودی جدید در بازار کریپتو کمک کنند را شناسایی کنیم. مسلماً مهمترین رویداد اساسی که میتواند جرقهای برای افزایش قیمت بیت کوین و رمزارزها باشد، هاوینگ بعدی بیتکوین است.
هاوینگ
هاوینگ بیت کوین مکانیسمی است که در پروتکل بیت کوین تعبیه شده که تقریباً هر چهار سال یکبار فعال می شود. بعد از هر هاوینگ، مقدار بیت کوین دریافتی توسط ماینرهای بیت کوین که به عنوان پاداشی برای افزودن یک بلاک جدید به بلاک چین در نظر گرفته می شود، به نصف کاهش می یابد. با کمی دانش اقتصادی هم می توان متوجه شد که این مسئله برای قیمت بیت کوین مثبت تلقی می شود، زیرا عرضه بیت کوین های جدید به بازار را کاهش می دهد. اگر این مسئله را در کنار این موضوع که محبوبیت و مقبولیت بیتکوین هم روز به روز در حال افزایش بوده و کاربران بیشتری به شبکه آن اضافه می شود، قرار دهیم متوجه می شویم که تقاضا برای بیت کوین هم به صورت کلی و فارغ از قیمت در حال افزایش است.
پاداش فعلی برای هر بلاک بیت کوین 6.25 BTC است و هاوینگ بعدی بیت کوین آن را به 3.125 BTC کاهش می دهد. در زمان نگارش این مقاله، انتظار می رود هاوینگ بعدی در آوریل 2024 اتفاق بیفتد. در عین حال تعیین تاریخ و زمان دقیق نصف شدن بیت کوین به دلیل تغییرات و بروزرسانی های مداوم شرایط شبکه بیت کوین دشوار است، اما می توان اطمینانی کم و بیش گفت که این اتفاق در بهار 2024 اتفاق خواهد افتاد. طبق چارت پایین تمام جهش های قیمتی از بازه زمانی حدودی 50 تا 100 روز بعد از هاوینگ شروع شده است. در حال حاضر ما بیش از 200 روز از هاوینگ فاصله داریم که اگر بخواهیم تخمین بزنیم جهش بعدی قیمت بیتکوین در نیمه دوم 2024 آغاز خواهد شد.
تاکنون سه هاوینگ در شبکه بیت کوین اعمال شده و هر کدام از آنها با یک روند صعودی پر قدرت در قیمت بیت کوین همراه بوده است. در واقع، بیت کوین در هر یک از دوره های 4 ساله خود تاکنون یک ATH قیمتی جدید ثبت کرده است. اگر این روند تکرار شود، میتوانیم شاهد رشد قوی بیت کوین در نیمه دوم سال 2024 و پس از هاوینگ بعدی بیت کوین باشیم.
در چارت زیر می توان میزان ماینینگ (خط آبی) را در چرخه های بیت کوین مشاهده کرد. بعد از هر هاوینگ میزان ماینینگ سقف زده که تقریبا همزمان با ATH قیمتی برای بیتکوین بوده و پس از سقوط قیمت میزان ماینینگ در کمترین حالت بوده که با کف های قیمتی بیتکوین در چرخه همزمان شده است. پس از هاوینگ قبلی هم این الگو با شباهت بسیار زیاد به الگوهای قبلی برای میزان ماینینگ در حال تکرار شدن است.
در چارت بعدی نیز می توانید مشاهده کنید که همواره فاز انباشت بیتکوین بعد از هاوینگ اتفاق افتاده است. همینطور نکته مهمی که در این چارت می توان به آن اشاره کرد وقوع کف های قیمتی در ناحیه سبزرنگ است که در صورت تکرار این الگو باید گفت که بیت کوین کف قیمتی خود را در چرخه فعلی به ثبت رسانده و دیگر به آن قیمت باز نخواهد گشت. اما در بازارهای مالی علی الخصوص بازار کریپتو هیچ چیز قطعی و قابل پیشبینی نیست و این داده ها صرفا تجزیه و تحلیل چرخه های قبلی است.
بهبود مقیاس پذیری اتریوم
در این مقاله بیشتر درباره بیتکوین صحبت کردیم و نیازی به بیان نیست که بیتکوین بزرگترین رمزارز از نظر ارزش بازار بوده و سرعت و جهت بازار کریپتو را تحت اختیارش دارد. اما پروژه های بزرگ دیگری نیز در حوزه رمزارز و بلاک چین وجود دارد که مهم ترین آنها اتریوم است. در حالی که بیت کوین به شدت بر پایه مفهوم ارز همتا به همتا متمرکز است، اتریوم همه چیز را یک گام فراتر می برد و قراردادهای هوشمند قدرتمند و کاربردی را ارائه داده که به هر کسی اجازه می دهد پلتفرم های غیرمتمرکز را بر بسترش راه اندازی کند.
این عامل منجر به افزایش تنوع محصولات در حوزه رمزارزها و بلاکچین، از جمله صرافی های غیرمتمرکز رمزارز، NFT ها و بازارهای خرید و فروش آنها، پروتکل های وام غیرمتمرکز و بسیاری موارد دیگر شده است. اتریوم هم به تنهایی توانسته کاربران بسیار زیادی را به سمت کریپتو بکشاند، اما هنوز نتوانسته خود را به جریانی اصلی و مستقل تبدیل کرده و مسیر قیمتش را از بیتکوین جدا کند.
یکی از مسائلی که پتانسیل اتریوم را برای دستیابی به تعداد کاربران بیشتر محدود می کند، مقیاس پذیری است. به بیان ساده، استفاده از اتریوم زمانی که تقاضا برای انجام تراکنش ها در بلاک چین اتریوم افزایش می یابد بسیار گران می شود. این مسئله به طرز دردناکی در طول دوره بولران قبلی در سال 2021 آشکار شد، زمانی که میانگین کارمزد تراکنشهای اتریوم گاهی اوقات به بالای 50 دلار میرسید.
ما اکنون در یک دوره نزولی در بازار رمزارزها به سر میبریم و کاهش تقاضا، کارمزد تراکنشهای اتریوم را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. با این حال، اگر کاربران شروع به هجوم به بلاک چین اتریوم کنند، هزینه ها دوباره به یک مشکل بزرگ تبدیل می شود. ولی خوشبختانه، جامعه اتریوم به خوبی از محدودیت های مقیاس پذیری این پلتفرم آگاه است. ابتکاراتی در لایه 1 و 2 وجود دارد تا مقیاس پذیری را به شدت بهبود بخشد و تراکنش های سریع و ارزان را برای تعداد زیادی از کاربران فراهم کند.
مخصوصا پیشرفت در لایه 2 تا الان امیدوارکننده بوده است، زیرا ما شاهد پلتفرم هایی مانند Optimism، Arbitrum و Polygon zkEVM هستیم که جایگزین های بسیار کارآمدتری را ارائه می دهند که همچنان از امنیت شبکه اتریوم بهره می برند. اگر مقیاسپذیری اتریوم به اندازه کافی بهبود یابد، میتواند به عنوان یکی از عوامل اصلی برای ایجاد بولران بعدی رمزارزها عمل کند.
چه چیزی می تواند باعث نقض این سناریو یا طولای تر شدن چرخه فعلی شود؟
رمزارزها به دلیل نوسانات قابل توجه قیمتی که دارند همچنان دارایی هایی ریسک پذیر محسوب می شوند. چنین داراییهایی در محیطهای با بهره بالا متضرر میشوند، که دقیقاً همان چیزی است که در حال حاضر اتفاق میافتد، زیرا بسیاری از اقتصادهای بزرگ برای مبارزه با تورم نرخهای بهره را افزایش داده اند. به عنوان مثال، فدرال رزرو ایالات متحده ده افزایش متوالی نرخ بهره را اعلام کرده و نرخ بهره را از 0.00 تا 0.25 درصد به 5.25 تا 5.50 درصد افزایش داده است.
علاوه بر این، به گفته بسیاری از اقتصاددانان، چشم انداز اقتصاد کلان برای کوتاه مدت نسبتاً بد است. در نظرسنجی های اخیر حدود دو سوم از اقتصاددانان انتظار داشتند که رکود جهانی در سال جاری اتفاق بیفتد. در حالی که اخیراً چشم انداز اقتصادی کمی خوش بینانه تر شده است امیدواری به فرودنرم بیشتر شده، هنوز بسیاری از تحلیلگران معتقدند که اقتصاد ایالات متحده هیچ شانسی برای اجتناب از حداقل یک رکود خفیف را ندارد.
پیشبینی اینکه چه اتفاقی برای بیتکوین و سایر رمزارزها در خلال آشفتگیهای جدی اقتصاد کلان میافتد، دشوار است. سرمایهگذاران برجستهای مانند جسی پاول، مدیرعامل کراکن و مایک نووگراتز، مدیرعامل شرکت گلکسی، معتقدند که بیت کوین به دلیل ویژگیهای منحصربهفردش، مانند مصونیت از سیاستهای پولی تحریمشده توسط دولت و حضور جهانی آن، میتواند روزی به یک میلیون دلار برسد.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
قیمت بیت کوین بعد از هاوینگ 2024 رو میشه در قسمت تحلیلتون بیارید نظر شما چی هست در این مورد